Als je geld leent moet je altijd terugbetalen. Met intresten. Soms zijn er ook andere kosten aan verbonden die je moet betalen, zoals dossierkosten of beheerkosten. Dus je betaalt meer terug dan je eigenlijk hebt ontleend. Hieronder vind je een aantal tips die helpen om verantwoord een krediet aan te gaan.

Informeer steeds naar de voorwaarden van een lening

Er zijn veel partijen die leningen aanbieden. Informeer naar de voorwaarden en vergelijk de verschillende aanbiedingen. Let op de intrest die je moet betalen. Wat zijn de totale kosten en intresten voor de lening? Is het je dat waard? Zorg dat je weet wat er gebeurt als je de lening niet op tijd terugbetaalt.

Informeer naar de afbetalingsvoorwaarden

Mag je de lening eerder afbetalen dan is afgesproken, zonder daarvoor een extra vergoeding te betalen?

Kies een lening die bij jou past

Bekijk het verschil tussen een lening op afbetaling (voor een bepaalde aankoop) en een flexibele geldreserve (voor tijdelijke tekorten). Kopen op afbetaling, bv. bij een postorderbedrijf, en in het rood staan op een kredietkaart zijn dure vormen van lenen.

Is het nodig om te lenen of moet je het volledige bedrag lenen? Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en maak zelf een keuze. Beslis niet te snel en denk nog even na voordat je iets tekent. Als je getekend hebt, heb je nog 14 dagen de tijd om het consumentenkrediet per aangetekende brief op te zeggen.

Betaal je lening snel terug

In hoeveel maanden kan je de lening terugbetalen? Hoe sneller je terugbetaalt, hoe goedkoper het is.

Leen niet langer dan nodig

Wil je bv. een auto kopen, kijk dan hoe lang de auto meegaat. Zorg dat je lening niet langer meegaat dan de auto. Wees extra voorzichtig met kredietkaarten, vooral diegene die vele winkels u aanbieden: met deze kaarten geef je soms meer uit dan je beseft. Heb je hulp nodig om verantwoord een lening aan te gaan klik hier